2012. október 8., hétfő

Ivás-evés Londonországban


És eljött a várva várt Freshers Week, a belépő a londoni művészhallgatók népes és sokszínű táborába! Mindenféle izgalmas programok, egyetem bejárások, bulik. Ismerkedés,  hol ipari mennyiségű alkohol kíséretében, hol szárazon.


 Ez a hét a büszkeségről, a boldogságról, a várakozásról, a reményekről szól. Persze színezi időnként egy kis félelem is, a pánik könnyű szele. Mert eljutni ide fantasztikus teljesítmény, Magyarországról különösen, de a neheze azért mégis most jön. Jövő héttől kezdődnek a dolgos hétköznapok.  És ez a fiúkra duplán igaz, mert  Londonban élő unokabátyjuk, Dani már szervezi leendő munkájukat. Ahhoz azonban, hogy dolgozhassanak, még szükség lesz némi ügyintézésre. Ami biztos, a bankszámla dolognak most már végére kell járni. Egyrészt kell a munkához, másrészt az itthonról utalt pénzt is arról tudják leszopogatni. És mivel nem akartunk felesleges kockázatot a sok készpénzzel, csak keveset vittek magukkal, a többi Ricsi itthoni devizaszámláján vár a sorára. De onnan csak átutalással juthatnak hozzá, ahhoz pedig kinti számla kell. Friss hír, hogy ez a számlanyitás nagynehezen és egyelőre csak egyiküknek  sikerült is. Ricsi végre megkapta a saját egyetemétől azt a bizonyos áhított papírt. Diadalmasan vitte is a bankba, de a múltkori kedves ügyintéző helyén egy morc asszonyszemély ült, aki közölte, hogy bár látja rajta az egyetemi pecsétet, de ettől még akár sajátkezűleg, otthon is barkácsolhatta, tehát ő azértsem fogadja el. Ricsi, aki temperamentumát sajnos tőlem és apámtól örökölte, azaz előbb robban, aztán kérdez, többször sikítva körberepülte az épületet, majd viberre kapott és beleüvöltötte panaszait a fülembe. Amikor lenyugodott,  nyomban elügetett egy másik bankba és félóra múlva egy bankszámla boldog tulajdonosaként távozott. Itt az is kiderült, bármilyen hülyén hangzik, különösen a Londonban egyetemre járó külföldiek nagy számát tekintve, hogy diákszámlát csak az nyithat, aki legalább három éve Angliában él. Ez maga a huszonkettes csapdája, de emiatt a külföldi diákok nagy részét a bankok három évig nem tekintik egyetemi hallgatónak. De a Lloyds-ban egy kedves ügyintéző megkereste Ricsinek azt a bankszámla típust, ami a legkedvezőbb díjfizetés tekintetében.  Szóval, végülis sínen van a dolog, már csak a bankkártya és a pinkkód megérkezését kell kivárni. Aztán ha ugyanezt Maxi is végigcsinálta, akkor végre teljes jogú londoni állampolgárok lesznek.  Sokirányú elfoglaltságaik mellett a fiúk a hétvégén komoly csapást mértek a gasztronómiára. Egy kis hazai ízre vágyva nekiálltak paradicsomlevest főzni, ami nálunk persze olaszosan dívik. Hosszadalmas egyeztetések és készletük  (majdnem gondos) átvizsgálása után megállapították, hogy készen állnak a kihívásra, majd nekiálltak és sebtiben összedobták első levesüket. Saját bevallásuk szerint jó lett, jó lett, de mégsem annyira...Az íze ugyan más volt, mint amit én csinálok, de azért bírták volna, ám az állaga problémás volt.


A mellékelt kép egyébként pontosan rámutat a bibire. A séfek tévedésből nem folyékony paradicsommal dolgoztak, hanem darabossal, ezért a bazsalikom, oregáno, fokhagyma hármasnak hála, tulajdonképpen spagettiszósz lett az elkészült mű.
Eredeti recept, azaz olasz paradicsomleves Csikesz módra: Két evőkanál olívaolajra rádobok egy babérlevelet egy gerezd szétnyomott fokhagymával. Egy evőkanál liszttel zsemleszínűre pirítom, majd felöntöm 5 deci hideg vízzel és egy doboz olasz paradicsomszósszal. Só, kis cukor, friss bazsalikom, oregáno és kész a leves, ami reszelt sajttal és esetleg fokhagymás pirítóssal is isteni. Igényesebb ínyencek a só helyett marhahúsleves kockával is készíthetik.
Ugyanez Sasfiúk módra: Az eleje tulajdonképpen ugyanaz. A paradicsom behelyezésétől azonban más felfogásban folytatódik a dolog. Mivel darabos volt a cucc, más lett az állag és valószínűleg az ízét is befolyásolták a savanykás paradicsomdarabok.  De azonkívűl, hogy nem pontosan az az íz született meg, amire számítottak, úgy hírlik a kaja így is működött. Külön szerencse, hogy idegenszívű hazaárulókként, mi az olaszos változatot kedveljük, mert betütésztával azért neccesebb lett volna!  A dolog tanulsága pedig mindössze annyi, hogy mindenkinek megvan a saját stílusa és ez a főzésnél is érvényesül.  Ahány szakács, annyiféle felfogás, éppen ettől lesz izgalmas a dolog. Hajrá fiúk, a legjobb helyen vagytok, bár Londonban már így is több séf esik egy négyzetméterre, mint bárhol a világon! 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése